Akadálymentes Nap

Támogató

Résztvevő

Közös Cél

Az Akadálymentes Turizmus Napját 2017-ben rendeztük meg először Orfűn. A helyszín az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, gyönyörű fekvéssel, négy tóval, rendkívül változatos strandolási, sportolási, kikapcsolódási lehetőségekkel.

Az egész napos jókedvű fesztivál megrendezése mellett fő célunk a fogyatékossággal élőket olyan élményekhez juttatni, melyeket amúgy nem, vagy csak nehezen tudnak átélni. 

A rendezvényen mindenki jól érezheti magát sérültként és épként, gyerekként és felnőttként egyaránt, remekül szórakozhat, miközben felfedezi, hogy sérült társaink ugyanolyan emberek, hogy bizony tudunk egymásnak segíteni, és segíteni jó érzés. 

Fontos cél tehát az inklúzió, a társadalom érzékenyítése az irányba, hogy együtt legyenek, éljenek, szórakozzanak a sérültek és épek. 

A társadalmi érzékenyítésen alapvetően azt szokták érteni, hogy az ép társadalom ismerje meg a fogyatékossággal élők képességeit, lehetőségeit, és a segítségnyújtás mikéntjét. Mi, a szervezők azonban kétoldalúan állunk a felvetéshez: a fogyatékossággal élőknek is meg kell ismerniük az ép emberek attitűdjeit, miért segítenek úgy ahogy, és mennyire szükségük van információkra sérült embertársaik igényeiről, mindennapjairól. 

A korábbi rendezvények sikerét bizonyítja, hogy az ország minden területéről érkeztek vendégek, minden alkalommal mintegy 700 főt köszönthettünk az orfűi szigeten. 2019-ben pedig már nemzetközivé bővült a rendezvény, új színt, új programokat, új helyszínt hozva a napra. 

 Az Akadálymentes Turizmus Napja általában kísérő rendezvényekkel is bővül: szakmai napot, konferenciát, vagy akadálymentes túrát szervezünk ehhez kapcsolódóan. 

Az időpont hagyományosan mindig szeptember első hétvégéje!

Az Akadálymentes Turizmus Napja rendezvényeken különféle élményprogramokat kínálunk elsősorban fogyatékossággal élőknek, hozzátartozóiknak, kísérőiknek, de az ép emberek is részt vehetnek ezeken. Többek között sárkányhajózás, csónakázás, vitorlázás, horgászat, motorozás, lovaglás, lovaskocsizás, látássérültek számára autóvezetés szerepel a repertoárban. Emellett egyéb programok, mint kirakodóvásár, koncertek, műsorok, gyerekrendezvények, büfé színesítik a programot. Minden évben ingyenes ebédet biztosítunk a fogyatékossággal élőknek és segítőinek, valamint lelkes önkénteseinknek.  

A helyszín akadálymentes, beleértve több e szempontból használható toalettet is. 

Minden évben mintegy 30 fő önkéntes segíti munkánkat, akik a rendezvény adminisztratív tevékenységében, az ebédosztásban, az élményprogramokban segédkeznek, erőskezű férfi önkénteseink alkalmanként a fogyatékossággal élők a programokban való részvételében nyújtanak támogatást (csónakba emelés, lóra felsegítés, autóba-, motorra-, lovaskocsira való beszállás támogatása). Önkénteseket mindig szeretettel várunk, elsősorban a korábbi segítőinkre, és a Baranya Megyei Önkéntes Centrumra számítunk, de egyre több középiskolás talál meg minket, akiknek közösségi szolgálatukként is el tudjuk számolni a részvételt. Egyetemistákat is egyre nagyobb körben kívánunk bevonni, leginkább a szociális és a turizmushoz kapcsolódó szakokról. 

A rendezvény fő szervezői: Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület, People First Egyesület – Pécs, Orfű Turisztikai Egyesület. A szervező bizottságban természetesen kiemelt helyet kapnak fogyatékossággal élők. 

A programokról folyamatosan hírt adunk a https://www.facebook.com/turizmus.akadalymentes/ Facebook oldalunkon. Kérdéseket, önkéntesnek jelentkezőket örömmel várunk az akadalymentes.turizmus.nap@gmail.com címen. 

Támogatnád az eseményt?

Ha banki átutalással nyújtanál támogatást, a közleménybe feltétlen írd be, hogy Akadálymentes Turizmus Napja!

Kedvezményezett: Gyeregyalog.hu Közhasznú Egyesület

Bankszámlaszám: 50800111-15308823

 

A szervezők

Ismerkedj meg velünk és csatlakozz csapatunkhoz!

Pataki Veronika
Pataki Veronika

A People First Egyesület elnökeként fogom össze a szervezőbizottságot, koordinálom és tréningezem az önkénteseket, szervezem az élményprogramokat, meginvitálom a partnereket. Az én feladatom még a marketing…meg ami még jön 🙂

Füziné Kajdy Zita
Füziné Kajdy Zita

Nagyon büszke vagyok arra, hogy Orfű ad otthont az Akadálymentes Turizmus Napnak. Településvezetőként kedves kötelességem minden eszközzel támogatni a rendezvényt.

Szabó Zsuzsa
Szabó Zsuzsa

A MACSEK – Malom és Műhelyház Cserkút háziasszonya. A színházművészetben, a terápiás munkában szerzett tapasztalataimmal támogatom a rendezvényt.

Dr. Gonda Tibor
Dr. Gonda Tibor

Az Akadálymentes Turizmus Napja rendezvény megálmodója, ötletgazdája, a PTE Közgazdaságtudományi Kar Marketing és Turizmus Intézet adjunktusa.

Posta Róbert
Posta Róbert

Autóvezető szakoktatóként a vezetés élményét osztom meg a résztvevőkkel. Segítek, amiben csak tudok. Megtiszteltetés számomra, hogy segédkezhetek az Akadálymentes Turizmus Napja megszervezésében.

Almádi Evelin
Almádi Evelin

A Kerek Világ Alapítvány munkatársaként, valamint a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének tagjaként igyekszem segíteni a szervező bizottság munkáját.

Murányi Zoltán
Murányi Zoltán

Az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője, az Akadálymentes Turizmus Napja programjainak legfőbb motorja, szervezője.

Berkes Gergő
Berkes Gergő

A People First Egyesület – Pécs  titkára, a Magyar Para Boccia válogatott és a PTE PEAC Boccia csapatának tagja. A PTE TTK Földrajz szak, Turizmus szakirány végzős hallgatója vagyok, az akadálymentes turizmus témában írom a szakdolgozatomat.

Tóth Attila
Tóth Attila

Az orfűi Sárkányfészek Alapítvány kurátora,  a helyi turizmus lelkes fejlesztője és a jó célok támogatója. A weboldal és a technikai háttér kialakításában játszik „főszerepet”.

Hogyan jutsz el Orfűre?

 

Tömegközlekedéssel

Orfűre legegyszerűbben busszal tudsz jönni, Pécsről az Árkád bevásárlóközpont melletti távolsági autóbusz pályaudvarról indulnak buszok. A menetrendet itt találod: https://menetrendek.hu/ Amennyiben akadálymentes buszra van szükséged, igényedet előzetesen jelezd a forgalmi irodán az alábbi számon: 72/520-154.

Autóval – Telekocsival 

Autóval Orfű Pécsről 16 km, körülbelül 20 perc vezetés. Pécsről két irányból jutsz el: Uránvároson keresztül, Daindol felé. Ez a legnépszerűbb út, a busz is erre jár. Vagy a belvároson át a Hunyadi úton a Pálosok templomtól felfelé, át a hegyen a Lapisi úton. Az Orfű felé vezető utak szerpentinesek, erre számíts.
Dolgozunk rajta, hogy az Akadálymentes Turizmus Napjára fogyatékossággal élő társainknak speciális szállítást biztosítsunk.

„Miért önkénteskedtek?…”

Megkérdeztük segítőinket, hogy mi az, ami motiválja őket. 

„Önkéntes alapon működtetem a Soha ne add fel LÁZÁR BENCE Emlékalapítványt, melyben a leukémiás betegeknek nyújtunk támogatást. Az, hogy picit tudunk segíteni a mindennapi gondok enyhítésében a hosszadalmas kezelések alatt örömmel tölt el. Legszívesebben mindenkinek segítenék, de sajnos nem tudok, mert szűkösek a keretek. .”

„Tavaly voltam először önkéntes, de elhatároztam, hogy minden évben részt fogok venni a rendezvényen, mert nagyon jó érzés volt látni azt a sok mosolyt, szeretetet, amely körülölelte az egész napot. Összetört szívemet, lelkemet kicsit feltöltötte az ott eltöltött idő!!”

Azért önkénteskedem hogy tapasztalatokat szerezzek, új kapcsolatokat alakíthassak ki, és örömmel tölt el ha az emberek segítségére lehetek.”

„Azért jelentkeztem erre a rendezvényre önkéntesnek, mert szimpatikus a kezdeményezés, vannak barátaim a szervezők között, és szakmai tapasztalatszerzésként szeretném látni, hogyan is működik ez a nap.”

Írj nekünk!

Segíteni szeretnél a szervezésben, vagy akadálymentes program-ötleted van? Esetleg a lebonyolításban önkénteskednél? Van egy kis szabadidőd, amit hasznosan szeretnél eltölteni? Ne habozz, írj nekünk, keress bennünket!

 

Megszakítás